vrijdag 28 februari 2014

Asociaal ramptoerisme door sociaal media

Het bestaat al eeuwen: als er iets gebeurt komt er direct een groep mensen op af. De laatste tijd komen er echter vlak na een ongeluk, brand of een ander geval waar toeters en bellen op af komen veel meer mensen op af. De oorzaak: sociale media. Het gevolg: asociale belemmeringen van de hulpverlening.

Foto door Erik1980 gepubliceerd onder de GNU Free Documentation License
Door berichten op Twitter, Facebook en andere (a)sociale media komen er veel meer mensen op bijvoorbeeld branden af. En dat heeft als gevolg dat de hulpverleners (die er soms later zijn dan de ramptoeristen) maar moeilijk de brand kunnen bereiken. Dit levert gevaarlijke situaties op.

Nederlandse hulpverleners, met uitzondering van de politie, maken gebruik van het P2000 netwerk. Het P2000 netwerk is openbaar. Hierdoor komen de meeste meldingen te staan op websites als 112Meldingen en Alarmeringen.nl te staan. Doordat het openbaar is en het fenomeen sociale media steeds populairder is geworden, posten sommige diensten de alarmeringen rechtstreeks op Twitter. Ook posten veel korpsen al heel veel zelf.

Dit is natuurlijk handig als er iets aan de hand is in de buurt. Maar dit is onhandig als mensen de hulpverlening belemmeren. Het lijkt wel alsof mensen veranderen in een stel zombies zodra er een noodsituatie zich voordoet. Mensen die normaal goed kunnen redeneren en kunnen inzien dat als er ergens een fik is de brandweer en politie graag in de buurt bij de fik wilt komen gaan op in de massa en verroert geen vin als ze gezamenlijk naar de brand staan te kijken. Als ze de sirenes van de brandweerwagens horen, draaien ze zich gewoon om en staan ze te gapen naar de brandweerwagens.

Misschien moet er wel een protocol komen. Net zoals Veilig thuiskomen heb je zelf in de hand, moet er misschien een Respectvol ramptoeristje spelen heb je zelf in de hand komen. En dan natuurlijk verspreiden onder social media. En met leuke spotjes op TV. Of misschien is het meer iets voor Sire, als opvolger van de Handen af van onze hulpverleners spotjes, misschien een Uit de benen voor onze hulpverleners? Ik zie het helemaal voor me: een brandweerwagen die eraan komt en dan één individu die de steeds voor de brandweerwagen gaat staan. Om te laten zien dat individueel, dit gedrag belachelijk is, dus met een grote groep mensen die staan te kijken ook. Of... Misschien moeten mensen gewoon eens leren wat normaal en wenselijk gedrag is in bepaalde situaties, zonder dat een overheid of Sire er zoveel geld aan hoeft te besteden om te laten zien dat wat er gebeurt ridicuul is. Maar, of mensen ooit uit zichzelf deze wijsheid zullen krijgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten