dinsdag 25 februari 2014

Te naïef met installeren?

Soms sta ik er van te kijken. Niet in positieve zin. Heel veel mensen klagen dat hun privacy wordt geschonden. En terecht, dat wordt het namelijk ook. Maar tegelijkertijd zijn we ook zo ongelooflijk naïef.

Neem nu de Google Play Store als voorbeeld. Google Play is geweldig! Nog voordat je iets installeert, kun je namelijk de machtigingen lezen die deze app krijgt. Nu kwam ik een aantal... bijzondere gevallen tegen. Het is logisch dat een camera app toegang heeft tot de camera van je telefoon of tablet. Ook hoort deze app toegang te krijgen tot je SD kaart, je wilt de foto's en filmpjes die je maakt ten slotte ergens op opslaan. Het is ook logisch dat een navigatie app toegang krijgt tot je locatie en GPS gegevens. Een spelletje heeft hier echter heel vaak niets in te zoeken, tenzij het een spelletje is zoals Ingress natuurlijk.

Aanval Breaker Pro

Dit is één van de rare vogels die ik tegengekomen ben. Op zich is het een leuk spel, maar sinds de laatste update vraagt deze app wel heel veel machtigingen. En waarom? Deze app kan de precieze locatie van de gebruiker vinden, zowel via GPS als via het netwerk. Deze app kan je SMS en MMS berichten lezen. Deze app kan de "telefoonstatus en -identiteit" lezen en, oftewel, wie jij belt en wie je gebeld heeft, met een persoonlijke code van je telefoon of tablet (het IMEI nummer), wat identiteitsfraude mogelijk maakt. Ook kan deze app all je contacten zien. De app kan audio opnemen, misschien kan de ontwikkelaar dus wel constant horen wat je aan het doen bent. De app kan de geschiedenis van je browser weergeven, net als je bladwijzers. De app kan je Bluetooth beheren. En nog veel meer. En wat is dit dan wel niet voor super spel? Dit is een heus brickshooter spel. Een spel waar er velen van zijn. Toch zie ik op de Play Store onder het aantal installaties "100.000 - 500.000" staan. Pure naïviteit, als je na denkt wat Aanval Breaker Pro kan doen.

WhatsApp Messenger

WhatsApp kan na de discussie die is opgelaaid natuurlijk niet meer ontbreken. Mocht je verblijfplaats van de afgelopen weken een steen zijn geweest: WhatsApp is overgenomen door Facebook. Vooralsnog dan, de Amerikaanse overheid moet nog akkoord gaan met de overname, maar aangezien Facebook goede vriendjes is met deze overheid zullen ze dat vast en zeker doen. WhatsApp toont geen advertenties, WhatsApp is voor het eerste jaar gratis en een jaartje WhatsApp kost minder dan een dollar, wat op nog geen 75 eurocent neerkomt. Hoe moet WhatsApp dan geld verdienen? Simpel, zorg ervoor dat je zo snel mogelijk, zoveel mogelijk gebruikers krijgt zodat je veel geld waard wordt, en je je product kan verkopen aan de hoogste bieder. We hadden dus kunnen weten dat een privacyverslindender (vind ik een goede kandidaat voor Woord van het Jaar 2014) als Facebook. En dan zijn al die beloften op hun site geen stuiver meer waard. En geloof me, dat is na de invoering van de euro niet veel meer.

Papaya

Boerderijspelletjes. Hoe leuk is dat! Blijkbaar heel leuk, want Papaya is er één van de zovelen, en miljoenen keren gedownload. Papaya is ook een boerderijspel dat om toestemming vraagt om audio op te nemen. Zo kun je afgeluisterd worden wanneer je aan het spelen bent. Ze willen ook gelijk weten wie je contacten zijn en wie je recentelijk gebeld hebt. Ook willen ze weten welke apps je tegelijkertijd hebt lopen, en welke apps opstarten bij het opstarten van je apparaat. Andere Papaya games vragen zelfs om toestemming om SMS-berichten te sturen, onder andere naar betaalde(!) SMS diensten. Wat moeten deze spelletjes toch met deze permissies?

Ik snap het niet meer. Massaal zijn we aan het protesteren tegen afluisterpraktijken, terwijl we het de mensen en organisaties die afluisteren zo ongelooflijk makkelijk maken met onze naïviteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten