vrijdag 7 maart 2014

De kracht van dinges

Je kent het wel. Je komt even niet op de naam van die persoon, dat ding, die plek of wat dan ook. Je kunt het wel honderd keer zeggen, maar wanneer je het écht nodig hebt, laten je goed stel hersens (ik ga er even van uit dat mijn lezers een goed stel hersens hebben) je in de steek. En dan is er nog maar een woord dat je kan redden uit die situatie: dinges.

Ik hoor het steeds vaker, in de trein, op de markt, op kantoren... Overal. En het werkt nog ook. Mensen schijnen je te begrijpen wanneer je "dinges" gebruikt. Hoe komt dat nou?
Kevin Wien - De kracht van dinges, via BitStrips

Ik weet het niet. Ik heb wel een vermoeden, maar hard maken met allerlei dure onderzoeken kan ik me echt niet permitteren. Ik heb dus alleen een hypothese. Ik vermoed dat in een normaal gesprek, er twee statussen van de hersenen zijn, namelijk "luisteren" en "spreken". Bij de status "luisteren" hoef je alleen de informatie die je krijgt op te slaan en een reactie klaarstomen voor het "spreken" gedeelte. Bij "spreken" ben je aan het nadenken om woorden en zinnen te formuleren, met de informatie verkregen bij het luisteren, anders is het een gesprek van niks.

Bij "dinges" krijg je opeens een heel andere situatie. Je weet niet wat het is. Dus gaan je hersenen over op een derde status, "analyseren". Je pakt de informatie die je bij het luisteren verkregen hebt, en je gaat kijken wat er op de "dinges" past. Was dinges niet genoeg? Dan kan de spreker altijd nog hinten met "naast dat spul", zodat je hersenen weet dat het naast iets ligt. En dan... Eureka! Je hersenen hebben de dinges ingevuld, en je kan verder met het gesprek.

Of het echt zo werkt? Ik weet het dus niet, maar ik vond dit wel leuk klinken. Ik weet wel dat ik "dinges" zelf veel vaker gebruik. Misschien is het de achteruitgang van mijn hersenen. Misschien is het gemakzucht. Maar, ik weet dat het werkt, dus ik zal gewoon net zo vaak dingesen. Ik zal deze blogpost helaas hier ook moeten beëindigen, ik moet namelijk de dinges nog bellen. Precies, die!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten