donderdag 20 maart 2014

Het politieke weerbericht

Het wordt wisselvallig qua politiek. Uitspraken waarin de heer Wilders minder Marokkanen belooft zorgen voor een lage drukgebied boven politiek Nederland, dat zich heeft uitgebreid boven het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), dat heeft opgeroepen om aangifte te doen vanwege de uitspraken. Ook in het buitenland zijn de uitspraken onderwerp van gesprek. Ondertussen is in Almere de partij van de heer Wilders, de PVV, de grootste geworden. Ook in Den Haag, de tweede gemeente waarin de PVV mee deed met de verkiezingen, werd de PVV groot. Met 7 zetels komt de partij op de tweede plek, vlak achter D66 met 8 zetels.

Ook bij veel landelijke partijen is het stormachtig. Veel kiezers hebben de regeringspartijen bestraft voor het huidige landelijke beleid. De PvdA heeft landelijk nog maar 9% van de zetels, de VVD ietsjes meer: 13%. Veel mensen stemden op lokale partijen: die nemen 1/3 van alle stemmen in beslag. De landelijke partijen PvdA, VVD en CDA geven aan teleurgesteld te zijn.

Niet alleen de Nederlandse politiek heeft spanningen, ook boven de internationale politiek is het stormachtig. De Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika veroordelen Rusland voor het accepteren van de uitslag van het referendum op de Krim. 96,6% van de kiezers heeft gekozen voor een annexatie bij Rusland. De president van de Russische Federatie, Vladimir Vladimirovich Poetin, heeft aangegeven dat Rusland de uitkomst van het referendum zal honoreren. Waar de nieuwe interim-regering direct de Russische taal wil afschaffen, heeft president Poetin aangekondigd dat de Krim 3 officiële talen zal krijgen: Russisch, Oekraïens en Krim-Tartaars. Het referendum wordt echter door de VS en EU gezien als "illegaal", en beginnen met sancties tegen Rusland.

Kortom, het zal nog wel gedurende lange tijd stormachtig blijven boven het politieke landschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten