zaterdag 8 maart 2014

Presentatrice Russia Today gaat tegen Rusland in (deel 2, de andere kant)

Dit is deel 2 van Presentatrice Russia Today gaat tegen Rusland in. Het is aan te raden om deel 1 eerst te lezen. Hoeft niet, mag wel.

Het viel me op dat mijn vorige column wel heel erg tegen Rusland en de Russische media was. Ik besloot daarvoor een deel twee te maken om de boel iets te nuanceren, iets wat ik niet vaak doe: ik schrijf namelijk een column, en dan sluit ik vaak het onderwerp af.

Zo schreef ik dat de Russische militairen op de Krim niet het recht hebben om de kazernes uit te gaan en de boel over te nemen. Dat is iets wat ik wel wil nuanceren. De Krim is een autonome republiek met een eigen premier. En deze premier heeft Rusland opgeroepen om de burgers van de Krim te verdedigen.

En ik moet zeggen dat Rusland dat nog best netjes doet. Ze gebruiken geen geweld. Hier en daar een waarschuwingsschot, maar geen echt geweld. Ik herinner me nog de Verenigde Staten, die in het verleden hetzelfde deden als de Russen nu doen. Maar, daar ging het totaal niet zonder geweld. In tegendeel. (Irak, Afghanistan, Libië, Servië, Kosovo en ga zo maar even door)

En dan dat Russische media selectief zijn... Dat zijn onze media ook. Zo heb ik op onze NOS en RTL Nieuws, toch wel onze grootste nieuwszenders, helemaal niets gelezen of gehoord over een gelekt telefoongesprek tussen de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paes en topdiplomate op het gebied van buitenlandse zaken, Catherine Ashton. In het gesprek werd bewijsmateriaal over de scherpschutters in Kiev besproken, en de verdenking gericht op iemand van de huidige interim-regering.

De echtheid van het telefoongesprek wordt bevestigd door het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit zijn twee onafhankelijke mensen. Dus je zou verwachten dat dit opgepikt wordt door grote nieuwszenders hier. Maar, het wordt overgeslagen. En op andere westerse media wordt de focus meer gelegd op het feit dat het gelekt is, en hoe erg dat het lekken hiervan is, dan op de inhoud van het telefoongesprek.

Hier is het belangrijkste deel van het telefoongesprek:


En dit vind ik toch wel zorgelijk. Zelfs al zijn het speculaties, dit gebeurt binnen de Europese Unie, over een conflict waarin we niet neutraal opgesteld zijn, en dan hebben we het recht op alle informatie.

Zoals RT zelf zegt: "Vertrouw niet op slechts een bron van informatie." Dit bewijst dat ze gelijk hebben. Je kunt niet vertrouwen op alleen onze media, en je kunt niet vertrouwen op alleen RT en andere Russische media (of waar het op dat moment zich ook maar afspeelt).

Laat toch maar niet zitten.

Oh, en Abby Martin? Zij werkt nog steeds met veel plezier bij RT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten