dinsdag 17 juni 2014

Over duizend jaar

Over duizend jaar... Wij zijn dan in ieder geval allemaal heengegaan. Maar wat moeten de mensen van de toekomst wel niet over ons denken? Net zoals dat wij nu een beeld hebben van de mensen die duizend jaar geleden hebben geleefd, zullen de mensen over duizend jaar vast en zeker een beeld over ons hebben.

Stemfie - ©Twitter
Wij maken het de mensen van de toekomst wel heel gemakkelijk. We maken te pas en te onpas selfies en delen deze met de hele wereld, en zelfs daarbuiten (de ruimte selfie). Ze zullen waarschijnlijk denken dat we bijna geen mobiele telefoons hebben; immers, de telefoon is heel vaak de camera en staat nog maar zelden op de foto.

Ze zullen vast en zeker oude USB sticks en andere gegevensdragers van ons vinden. Ergens in een toekomstig museum kunnen ze ongetwijfeld deze waardevolle beelden nog openen. Even door de slechte resolutie van de 45 megapixel camera's en de lage 16 miljoen kleuren heen bijten, kun je toch veel over onze cultuur leren.

Een vreemde cultuur. Selfies maken van hoe je een hap uit een rauwe vis neemt. Selfies maken van hoe je trots je stemformulier met een rood ding invult. Zoals ik al zei, te pas en te onpas.

Maar, selfies zullen niet de enige dingen zijn waar ze ons aan zullen herinneren. Ook aardrijkskundigen zullen ons niet snel vergeten. Schaliegas uit de grond winnen is helemaal in. In de Verenigde Staten wordt er op grote schaal schaliegas gewonnen. Op een veel kleinere schaal wordt er in ons Groningen gas uit de grond gehaald. En dat is natuurlijk allemaal terug te zien in de bodems.

En er zullen vast nog wat restanten van fossiele brandstoffen en de manieren van hoe ze gewonnen werden, worden gevonden. Brandstoffen die nu vernieuwend zijn, zullen dan vast en zeker weer verouderd zijn. Wieken van windmolens die ergens op de bodem van de zee worden opgegraven, omdat die uiteindelijk niet meer gebruikt werden en in verval kwamen te staan gezien het feit wetenschappers een bouwsteen voor gebouwen hebben ontwikkeld die wind, neerslag en zon omzet in energie. Elektrische auto's... Met oplaadpaal! Kom op zeg, dat doet het wegdek toch gewoon voor je?

Ze zullen vast denken: "wat hadden die mensen het toen slecht.". Net zoals wij dat nu doen over mensen van toen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten