zaterdag 4 oktober 2014

IS is overal

NOS 3 oktober 2014: Syriëstrijder werkte in kerncentrale.  Elsevier 20 september 2014: Haagse jihadisten planden aanslag op Europese Commissie. PowNed 4 oktober 2014: Jihadist roept op tot terreur in IS-video. AD.nl 23 september 2014: Nederlandse jihadist: Sta op tegen de Nederlandse staat. En zo kan ik wel even doorgaan.

Een van de terroristen in Syrië.
Foto: Flickr Media, Creative Commons licentie
door Freedom House
Jihadisten zitten in onze kerncentrales, in onze wijken, op onze treinstations. Jihadisten, en IS, zitten overal. Het is een angstaanjagend beeld, dat iemand die totaal tegen onze normen en waarden is, tegen de westerse samenleving is, een Islamitische Staat wilt vestigen in het Midden-Oosten en, hoogstwaarschijnlijk, ooit ook in onze westerse wereld, bij het gevaarlijkste onderdeel van een kerncentrale kan. Als hij een aanslag had willen plegen was dat toch wel de perfecte manier om het te doen. Hij was vast en zeker niet de enige jihadist die daar toegang tot had. Misschien niet in die kerncentrale, maar er zijn er nog veel meer.

Iedereen is een potentiële terrorist. Echt iedereen, niet perse iemand met een islamitisch uiterlijk, of iemand die een baard laat staan. Iedereen kan zich hebben laten ronselen voor een islamitische strijd in het Midden-Oosten... of in eigen land. Neem Samantha Lewthwaite, een Brits meisje dat zich in haar jeugdjaren interesseerde in de Islam. Zij wordt gezien als het brein achter de aanval op het winkelcentrum in Kenia, waar gewapende islamieten iedereen die de Koran niet kon citeren doodschoten. Als je haar ziet, zal ik in elk geval niet gedacht hebben aan terreur, maar aan een gewoon meisje als ieder ander gewoon meisje. Even later ziet ze er zo uit, en is ze de beruchte "Witte Weduwe", die getrouwd was met Jermaine Lindsay, de zelfmoordterrorist die een treinstel opblies op King's Cross in 2005.

Wat doe je met de wetenschap dat iedereen een potentiële terrorist is? Gaan we, net als in de arrestatieteam aan je deur.
Voor je het weet heb je een van deze gasten aan je deur
Foto: U.S. Army Materiel Command, Flickr Media
CC Licentie
Verenigde Staten, iedereen laten "screenen" door de inlichtingendiensten? Al het dataverkeer van alle burgers onderscheppen, van telefoongesprekken tot bezochte websites. En als je dan zoekt op een nieuwe rugzak en een snelkookpan, krijg je een

Nee, dat is niet ideaal. Maar, opgeblazen worden op Utrecht Centraal is ook niet bepaald ideaal te noemen. Moeten we dan maar in angst gaan leven, dat je ieder moment van de dag op straat "Allahoe akbar" kan horen en opgeblazen wordt? Dat is ook niet ideaal, dan geef je de terroristen precies wat ze willen. Het is namelijk het doel van terroristen om angst te zaaien.

En bovendien, wat kunnen wij als burgers doen? Helemaal niks. Je kunt nog zo bang zijn, nog zo voorzichtig of juist het tegenovergestelde. Als iemand zich opblaast bij jou in de buurt, ga je mee. Als iemand een kerncentrale opblaast, krijgen wij de straling. Als we gaan vluchten, maar iemand blaast net ons vliegtuig, onze trein of bus op, dan hebben we een probleem. Het is de politiek die nu een belangrijke taak heeft om onze veiligheid te garanderen, wij zelf staan machteloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten