donderdag 16 oktober 2014

Zwarte Piet: Vrijheid van Meningsuiting zolang onze mening wordt gedeeld

Peter R. de Vries wordt bedreigd. Oké, zul je denken. Risico van het vak: misdaadverslaggever zijn is niet helemaal risicoloos, gezien je nogal foute gasten tegenover je kunt hebben. Even verder lezen... Peter R. de Vries wordt bedreigd door zijn standpunt over Zwarte Piet. Hoe diep kun je zinken, om mensen met de dood bedreigen doordat ze een mening hebben geformuleerd over een kinderfeestje. Het is heus niet zo dat meneer De Vries heeft opgeroepen tot het afschaffen van een voor kinderen erg leuk feest, wat begrijpelijkerwijs kwaad bloed kan oproepen. Nee, meneer De Vries zei dat het misschien wel een goed idee was om een aantal aanpassingen aan het uiterlijk van onze zwarte kindervriend te brengen.

Meneer De Vries is niet de enige. Ook de 50-jarige Frank King ondervond dat Nederland een vrijheid van meningsuiting kent, zolang je maar de mening deelt van de overgrote meerderheid. Frank King, jurist, zette zich in voor de tegenstanders van Zwarte Piet, werd zodanig ernstig met de dood bedreigd dat hij zich terugtrok van de zaak.

Foto: Hans Pama
Flickr Media, CC Licentie
Oké, maar als mensen zelf iets met andere Pieten willen organiseren, dan kan dat toch gewoon? Nee hoor, in 2013 al kon de Stichting Minimaclub, in Groningen, al geen optocht organiseren met zwarte én gekleurde Pieten. De stichting, die een Sinterklaasfeest organiseert voor kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen, kreeg doodsbedreigingen aan hun adres, en moest er uiteindelijk vanaf zien.

Ik ken maar weinig mensen die Zwarte Piet willen afschaffen. Ik ken nog minder (lees: geen) mensen die het hele feest willen afschaffen. Ik ken wel mensen die zich gekwetst voelen door Zwarte Piet. Mensen die begrijpen dat het niet negatief bedoeld is, maar zich toch gekwetst voelen doordat onze Piet gewoon kenmerken heeft van het slaventijdperk. Dat is nu eenmaal zo, die kenmerken zijn aanwezig, al dan niet bedoeld. Dus die mensen vragen om een paar kleine aanpassingen, zodat het feest leuk blijft voor iedereen. Is dat echt teveel gevraagd?

Persoonlijk begrijp ik het krampachtig vasthouden aan het uiterlijk van Zwarte Piet niet. Met één woord, worden alle argumenten van tafel geveegd. Dat ene woord: "Traditie", is blijkbaar een jokerkaart om niet te hoeven luisteren naar bezwaren van anderen. En je komt er niet achter of een bezwaar terecht of onterecht is, als je er niet naar wilt luisteren.

"Tradities heb je nu eenmaal, als je ze verandert, zijn het geen tradities meer." Oh, is dat zo? Er was laatst op de NPO een documentaire waarin een Sinterklaasoptocht van 70 jaar geleden werd getoond, midden in de Tweede Wereldoorlog. Zwarte Piet zag er toen heel anders uit. In plaats van een binnenkomst met een zak vol snoepgoed, kwam Piet binnen met een roe, en maakte slaande bewegingen. Er werd een acteur in de zak gestopt, die mee moest naar Spanje. Van die Boze Piet is nu een Lieve Piet gemaakt. Dat is ondertussen veranderd. En misschien is het nu wel weer tijd voor een verandering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten