maandag 22 december 2014

From Poetin, With Love

De oorlog in Oost-Oekraïne kent eigenlijk alleen maar slachtoffers. Het nadert kerst, maar de burgers in het oorlogsgebied zijn helemaal niet bezig met kerst. Ze zijn bezig met de vraagstukken of er nog wel genoeg eten is, of ze hun huizen kunnen verwarmen in de winter en of hun huizen een eventuele volgende beschieting van het Oekraïnse leger wel overleven. Het hele leven is compleet ontwricht.

Gisteren kwam het 10e konvooi met hulpgoederen aan in Donetsk en Loehansk. De normaal gesproken witte, neutrale vrachtwagens hebben plaatsgemaakt voor doeken met kerstmannen. Op zo'n doek staat dan "Uit Rusland, met liefde". In de vrachtwagens zaten onder andere speelgoed, voor de kinderen in het getroffen gebied. Want niemand mag met kerst alleen zijn.

Dit soort beelden zien we niet snel op televisie. Het past namelijk niet in het beeld dat wordt voorgeschoteld. Het beeld van Rusland als agressor, als het ultieme kwaad. En wat doet de media als het niet in het beeld past? Precies, dan laat je het gewoon weg. De Telegraaf had het wel benoemd, maar verder dan kerstbomen in het konvooi gingen ze gisteravond ook niet. Als het om conflicten gaat is de media helemaal geen beeldvormer meer. De media is een conservator: het huidige beeld moet behouden worden. Je bent of goed, of fout. En als je eenmaal in onze ogen fout bent, mag je natuurlijk niet hun goede daden belichten. Dat zorgt voor verwarring, moeten we niet hebben.

Vandaag hebben 8000 kinderen speelgoed gekregen. Is daarmee het trauma weg? Natuurlijk niet. Maar het helpt wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten