dinsdag 16 december 2014

Gefeliciteerd Poetin!

Voor eventjes staat de roebel niet op instorten en is er geen spanning tussen Rusland en het westen. Het is namelijk het einde van 2014, en dat betekent dat het tijd is geworden voor lijstjes. Zo hebben we in Nederland de door EenVandaag gepeilde Politicus van het Jaar, de Volkskrant heeft een lijst gecomponeerd van de 100 invloedrijkste Twitteraars en Villamedia heeft Olaf Koens uitgeroepen tot journalist van het jaar. In Rusland was het even spannend wie de Man van het Jaar verkiezing zou winnen. Tot ieders verbazing is dat Vladimir Poetin geworden.

Op 7 december zijn in 43 Russische regio's de meningen van 1.500 mensen gepeild. 68% van de ondervraagden hebben Poetin bovenaan het lijstje gezet. Een spectaculaire verdubbeling, slechts 32% verkozen hem vorig jaar. 4% hebben ingevuld dat er geen Man van het Jaar is en 17% hebben "weet niet/geen mening" (maar dan in het Russisch, natuurlijk) ingevuld. Dit betekent dat 11% het lef had om iemand anders bovenaan het lijstje te zetten. Conclusie: Poetin is ongekend populair.

En dat terwijl het niet goed gaat met Rusland. De roebel is van een kilometers hoge duikplank gesprongen en wil nu maar niet boven water komen. Poetin weet het imago van Rusland op het wereldtoneel maar niet te verbeteren, met als gevolg sancties tegen Rusland die de economie nog meer schaden. Even ter vergelijking, bij de Albert Heijn heb je zacht en extra sterk toiletpapier voor €6. Dat zijn 16 rollen. 6/16=€0,375 per WC-rol. Neem een gemiddelde van 200 velletjes, dan betaal je €0,0018 per velletje. Met de huidige wisselkoersen is dat 0,16 roebel. Je hebt dus nog niet eens 7 velletjes toiletpapier nodig om 1 roebel te hebben. En die roebel absorbeert een stuk minder goed ook.

Oké, het gaat dus niet zo lekker met de Russische economie. Maar, Poetin heeft ook een hoop voor Rusland betekend. Zo heeft hij Rusland weer op de kaart gebracht met de winterspelen in Sochi, en die Darth Vader tram voor het WK voetbal ziet er gelikt uit. Ik denk dat de burgers van Rusland daar veel aan hebben gehad, net zoals wij veel hebben gehad aan de emotionele (en feitelijk onjuiste, maar dat laat het merendeel van de mensen gemakshalve weg) speech van Frans Timmermans, wat doorslaggevend wat voor zijn Politicus van het Jaar award. Dus Poetin: gefeliciteerd! Je hebt het verdient.
Foto: volna80 (bewerkt), CC Licentie Flickr Media

Geen opmerkingen:

Een reactie posten