maandag 29 december 2014

Vuurwerk: hoeveel kalveren moeten er nog verdrinken tot men de put dempt?

Af en toe moet ik me weer eens ergens over uitlaten. Mijn mening weer eens ongenuanceerd, maar wel gefundeerd uitstrooien over de massa. Ik ben dat nu al een poosje aan het doen over het onderwerp vuurwerk. Een traditie die in de 13e eeuw naar Europa is gekomen, en jaarlijks vele slachtoffers maakt. Ik moet eerlijk bekennen dat het een klein beetje begint te vervelen, mijn ongenuanceerde mening verkondigen over dit onderwerp. Het is namelijk nog niemand gelukt om enige nuance aan te brengen in mijn mening.

Het argument dat voorstanders vaak aanvoeren is traditie. In hoeverre is dit echter een argument? Zo wordt vrouwenbesnijdenis in bepaalde Afrikaanse landen als een traditie beschouwd, maar ik mag toch hopen dat dat ene woord traditie mensenrechtenactivisten en dergelijke niet tegenhouden om te strijden tegen een walgelijk fenomeen als vrouwenbesnijdenis. Dan wordt vaak aangevoerd dat die twee niet te vergelijken zijn, maar ik zie zeker gelijkenissen. Beide veroorzaken een hoop leed, zowel lichamelijk als geestelijk letsel. Het wordt iemand aangedaan (bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers is slachtoffer geworden door andermans vuurwerk) en de gevolgen zijn gigantisch.
Bijna de helft van de slachtoffers van consumentenvuurwerk is dat door toedoen van een ander.
Een toevallige voorbijganger, iemand zoals u en ik. Foto: Shawn Nystrand, Flickr Media, CC Licentie

Ook is de helft van de slachtoffers slachtoffer geworden van legaal vuurwerk. Het argument dat de meeste slachtoffers gemaakt worden door illegaal vuurwerk en dat dus de kern van de aanpak zou moeten zijn is simpelweg onjuist, het is namelijk 50/50. Bovendien maakt het illegaliseren van al het consumentenvuurwerk het handhaven een stuk makkelijker. Zo weten een aantal mensen niet welk vuurwerk illegaal of legaal is, en zullen niet de politie inschakelen als er ergens illegaal vuurwerk ligt. Ouders weten niet of het vuurwerk dat hun kinderen op hun slaapkamers hebben illegaal is, dus gaan ze er maar van uit dat het legaal is. Legaal vuurwerk illegaal maken maakt het duidelijker voor iedereen en er zal daardoor dus meer getipt worden.

Het meest bijzondere argument dat ik heb gehoord is die van de economie. Er wordt voor miljoenen aan vuurwerk verkocht. Als je vuurwerk verbiedt, gaat dat dus ten koste van de economie. Zelfs dat ene woord traditie is een beter gefundeerd argument dan dit. Je kunt namelijk aantonen dat het sinds de 13e eeuw een traditie is, maar dat als het geld niet aan vuurwerk besteed kan worden, het nergens aan besteed wordt is nog nooit aangetoond. Er is geen enkele grond om aan te nemen dat het geld in de zakken blijft zitten. In genoeg landen is het verboden, en dat heeft geen negatieve impact gehad op de economie.

Echter, de schade aan publieke en private eigendommen is zo groot dat de "boost" voor de economie verwaarloosbaar is. Het legaal houden van vuurwerk (zeker met het argument dat de handhaving op illegaal vuurwerk makkelijker wordt met het illegaliseren van legaal vuurwerk meegenomen) is dus gewoon schadelijk voor de economie.

Vorige jaarwisseling (31 december en 1 januari, dus de dagen ervoor en erna niet meegerekend), moesten 700 mensen behandeld worden op de SEH van een ziekenhuis. De schade was 9 miljoen euro. In 4 jaar tijd zijn er 4 doden gevallen. Je zou denken dat dit cijfers van een oorlog is, maar het is gewoon onze jaarlijkse traditie. Traditie mag geen vrijbrief te zijn om mensen het ziekenhuis in te jagen en voor miljoenen aan schade te veroorzaken. Als er nog onderbouwde argumenten zijn vóór het afsteken van consumentenvuurwerk dan hoor ik het graag, u zult bij mij in ieder geval de eerste zijn.

Iedereen een fijne en vooral veilige jaarwisseling gewenst, en een gezond 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten