vrijdag 16 januari 2015

Sommige dingen kun je beter laten

Sommige dingen kun je gewoon beter laten. Soms wegen de kosten niet op tegen de baten en soms wegen de risico's niet op tegen de baten. Een zo'n ding is drugs produceren in of smokkelen naar het buitenland, bijvoorbeeld Indonesië. Misschien komt er iemand naar je toe met het aanbod om snel wat extra geld te verdienen door iets mee te nemen in je bagage. Misschien zit je zelf in de criminele wereld en besluit je om een lab op te zetten in het buitenland. Dat is precies wat Ang Kiem Soei, een man met de Nederlandse nationaliteit, heeft gedaan: drugs produceren in Indonesië. En hij is erachter gekomen dat de risico's niet bepaald opwegen tegen de voordelen, namelijk de doodstraf tegen wat geld.


Indonesische gevangenis in Curup.
Foto: sbamueller, Flickr Media, CC Licentie
Aanstaande zondag wordt hij samen met 5 anderen voor het vuurpeloton gezet. Voornamelijk een voorbeeld functie: haal het niet in je stomme kop om hier (drugs)delicten te plegen, want dan kun je de volgende zijn! De doodstraf wordt namelijk helemaal niet vaak uitgevoerd in Indonesië. In 2013 werden 5 mensen geëxecuteerd, daarvoor 5 jaar lang helemaal niemand. Afgelopen jaar werd ook niemand geëxecuteerd. Toch houden ze in Indonesië vast aan deze uitspraak: het indienen van een herzieningsverzoek is afgewezen, evenals een gratieverzoek.

En dan kom je tot de conclusie dat je stom bezig bent geweest. Dat je je even rijk hebt gewaand, maar dat je er niet van kon genieten. Misdaad loont niet. Het verkeerde pad opgelopen met als resultaat dat je het einde van de week waarschijnlijk niet haalt. Waarschijnlijk, want minister Koenders is zich ermee "op het hoogste niveau" aan het bemoeien. De laatste keer dat Koenders met een vuist op tafel sloeg was met de arrestatie van een Nederlandse journalist in Turkije, niet zo gek lang geleden. De dag na die vuistslag werd er nog een Nederlandse journalist gearresteerd. Als die trend zich voortzet raad ik iedereen aan om een Indonesische gevangenis voorlopig te mijden. Maar een gevangenis mijden kun je beter sowieso doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten