zaterdag 7 februari 2015

Schippers geeft startschot voor Doe Het Zelf ziekenhuis

Den Haag - Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het startschot gegeven voor het eerste Doe Het Zelf ziekenhuis. Door de patiënten zelf te laten diagnosticeren en simpele handelingen als bloed prikken en scans maken zelf te laten uitvoeren moet het gat in de begroting die ontstond na het wegstemmen van de inperking van de vrije artsenkeuze gevuld worden.

Foto: Ricardo Diaz, CC Licentie
Patiënten beginnen in de diagnosekamer waar ze in een stoel gaan zitten die de bloeddruk en hartslag meet. Vervolgens moet de patiënt een vragenlijst op een ingebouwde tablet invullen. De tablet stelt de diagnose en een assistent in de controlekamer monitort dit proces voor tot wel 8 patiënten tegelijk. Een eventueel recept wordt direct naar de apotheek gestuurd. De directeur stelt dat het verslaafden zo niet makkelijker wordt gemaakt om aan medicijnen te komen. "De sensors werken ook tijdens het invullen van de vragenlijst, waardoor leugens ontdekt kunnen worden. Het wordt dus zelfs moeilijker om medicijnen te krijgen die je medisch gezien niet nodig hebt."

Is er verder onderzoek nodig? Het meeste kun je zelf doen. Bloedprikken gaat door middel van een scan die je aderen blootlegt. Een röntgenfoto maken kun je ook makkelijk zelf als de instructies maar duidelijk zijn.

De minister en de zorgverzekeraars zijn enthousiast. Schippers: "Door patiënten het grootste gedeelte van de diagnostiek en behandeling zelf te laten doen is er veel minder personeel nodig. Vaak zal een dokter en twee assistenten per shift genoeg zijn voor het hele ziekenhuis. Dit is een enorme besparing die geïnvesteerd kan worden in de zorg."

Critici zijn terughoudend. Ze zijn niet overtuigd dat het Doe Het Zelf ziekenhuis de zorg ten behoeve komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten