woensdag 18 februari 2015

Wacht een paar jaar en laat kinderen gewoon kind zijn!

Blijkbaar is er een noodzaak om kinderen alles te leren. Bij moeilijke zaken alleen het oppervlakkige, want het blijven natuurlijk kinderen. Maar juist door zaken oppervlakkig en luchtig te brengen ontstaat er een verdraaid en zelfs onjuist beeld, en dan wordt het tijd om onszelf af te vragen of we wel juist bezig zijn.

Een bepaalde leermethode voor de basisschool heeft als hoofdstuk "Zin in oorlog?". Een van de vragen is " Wie speelden er tegen elkaar in de Eerste Wereldoorlog?" Alsof je het over een voetbalwedstrijd hebt! Straks komen de kinderen thuis en vragen ze aan hun ouders: "Mam, pap? Wanneer komt er weer een wereldoorlog en mag ik dan opblijven?" Dit moeten we toch niet willen?

Blijkbaar hebben een paar slimme koppen bedacht dat de kinderen er nog niet klaar voor zijn. In plaats van te kiezen om het gewoon een paar jaar uit te stellen kiezen ze echter hiervoor.Maar goed, dit is één leermethode in Nederland. Elders op de wereld gaat het wel goed. Toch?

Vind jij de weg naar vrijheid? De meeste slaven
vonden die weg niet, maar dit spel wint prijzen
voor haar realisme.
In de Verenigde Staten wilde men het overgevoelige onderwerp slavernij aan kinderen leren. En hoe leer je kinderen het beste zo'n zwaar onderwerp? Precies! Je maakt er een computerspel van. Ontwikkelaars hebben serieus een computerspel ontwikkeld waarin je een slaaf in het slavernijtijdperk moet spelen. Dit spel heeft prijzen gewonnen voor het realisme, maar stuit ook op kritiek. Zo'n zwaar onderwerp moet je niet aan kinderen leren, en al helemaal niet via een computerspel. Sommige duistere kanten van het verleden, zoals oorlogen en het slavernijverleden, moet je niet leuk maken door een spel.

Wat is er gebeurt met de tijd dat kinderen niet politiek correct van alles iets moeten weten, maar gewoon onschuldig kind konden zijn? Gewoon een paar jaar wachten tot de middelbare school en die onderwerpen daar behandelen. Is met mij ook gebeurt, en ik ben toch ook goed tere--oké, verkeerd voorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten