vrijdag 13 maart 2015

1 jaar "prosecutie" Natalia Poklonskaya: een overzicht

Alle afbeeldingen zijn gepubliceerd onder
de CC licentie op Wikimedia
Deze week is het precies een jaar geleden dat Natalia Poklonskaya de taken van procureur-generaal van het OM voor de Krim op haar nam. Poklonskaya is razend populair op internet, vooral onder de mannelijke gebruikers. Ze is een sekssymbool geworden, maar zelf neemt ze daar altijd afstand van: "Ik ben een jurist en niks anders".


Poklonskaya hoopt wel dat haar uiterlijk haar kan helpen op de Krim. "Hopelijk misleidt het mijn vijanden," zei ze erover.


In Japan zijn veel anime karakters op haar gebaseerd, maar haar leven gaat niet altijd over rozen en manga. Ze heeft serieuze bedreigingen ontvangen, omdat ze haar werk op de Krim uitvoert.

"Agenten van het Oekraïense kantoor van de Procureur Generaals belden me op en bedreigden me, zeiden dat ze me in de gevangenis zouden gooien, me vermoorden, in stukken zou scheuren. Ze zeiden dat als ik direct zou stoppen met de werkzaamheden op de Krim ze het zouden zien als een vrijwillige keuze om te stoppen met criminele activiteiten. Daar voegden ze aan toe dat er al een busje onderweg was om mij te arresteren. Ik antwoordde dat ik liever in de gevangenis zit dan voor fascisten werk."

Poklonskaya deed ook een boekje open over haar aanstelling. Het bleek dat ze niet de eerste keus was voor de positie. Een man zou de post krijgen, maar die zag er op het laatste moment van af. De toenmalige minister president van de Krim kwam toen bij haar uit, ze kenden elkaar pas een paar
dagen. Toen hij haar vertelde dat het ging om de hoogste positie als procureur zei ze dat ze alles zou doen wat de mensen van de Krim van haar nodig hebben, of dat nu naar het kantoor van de procureur gaan of gewoon stembiljetten voorbereiden was.

Op 11 maart werd ze aangesteld als procureur, op 7 mei legde ze de eed af. Bij haar eerste speech in maart, vlak voor haar 34e verjaardag, werd ze direct opgepikt in Japan waar haar fans haar "prosecutie" noemen, een samenstelling van prosecutor en cutie. Ze was niet blij met al die aandacht. "Ik ben een advocaat, geen Pokémon ofzo!" zei ze verontwaardigd.

Poklonskaya is geboren op 18 maart 1980 in het dorpje Mikhailovka in het huidige Luhansk. Toen ze 10 jaar oud was verhuisde het gezin naar Yevpatoria op de Krim. Daar ging ze ook naar de Universiteit van Binnenlandse Zaken waar ze in 2002 afstudeerde. Ze ging aan de slag voor het Oekraïense Procureurskantoor als assistent-advocaat van het district Krasnogvardeisky op de Krim. Dit deed ze tot 2006, daarna deed ze de dezelfde werkzaamheden tot 2010 in Yevpatoria.  In 2010 en 2011 was ze plaatsvervangend chef van het Procureurskantoor waar ze verantwoordelijk was voor de bestrijding van georganiseerde misdaad.

In 2011 was ze de procureur voor de staat in een belangrijke zaak tegen een voormalig gedeputeerde van de allerhoogste raad van de Krim. In datzelfde jaar werd ze aangesteld als procureur over meerdere districten voor belangrijke zaken. Hierna werd ze overgeplaatst naar Kiev, waar ze de functie van senior procureur bekleedde.

Op 25 februari 2014 diende ze haar ontslag in met de mededeling dat ze zich "schaamt om te leven in een land waar neofascisten vrij over straat lopen". Haar ontslag werd niet geaccepteerd, ze werd in plaats daarvan op vakantie gestuurd. Ze ging naar de Krim, terug naar haar ouders. De rest is geschiedenis.

In december vorig jaar werd bekend dat een moordaanslag op haar is verijdeld. De commandant van de Volksstrijdkrachten zei daar toen het volgende over: "Een aantal maanden geleden vonden onze mannen een tas met explosieven bij het Procureurskantoor van de Krim, en in november werd er een bombrief geadresseerd aan de procureur onderschept.".

Ook staat Poklonskaya op meerdere sanctielijsten, wat inhoudt dat ze niet naar bepaalde landen mag afreizen (waaronder landen binnen de EU) en eventuele tegoeden van haar bevroren zijn.


Poklonskaya is gescheiden en heeft een dochter. Die dochter is haar drijfveer: "Ik doe er alles aan zodat mijn dochter trots op mij en dat ze leeft in een geweldige staat die de Russische Federatie is kan zijn."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten