vrijdag 6 maart 2015

De meedogenloze hulp

Op sociale media doken beelden op van handhavers van Stadstoezicht van Alkmaar, die "hardhandig" de spullen van een dakloze man afpakten en in een vuilniswagen gooiden. De beelden waren oprecht zielig, en de reacties van de mensen logen er niet om. Van het eisen van ontslag van de handhavers tot zelfs oproepen tot geweld.

De beelden zijn volledig buiten hun context. Het afpakken van de spullen is weliswaar heel zielig voor de man, maar wel het beste. Uit de reactie van de Gemeente Alkmaar blijkt dat de man psychische problemen heeft en daardoor een dusdanig grote verzameldrang heeft dat hij 800 kilo aan spullen had verzameld. Van schroot tot verrot eten. De ratten liepen tussen het in beslag genomen afval.

Ratten bij verzameld afval
Foto: Pascal Terjan, CC licentie
Het afpakken van deze spullen was erg zielig, maar de man maar gewoon zijn gang laten gaan was nog zieliger geweest. En gevaarlijk. En dus komt stadstoezicht met een vuilniswagen. De man wordt wanhopig, er komt een telefooncamera bij. Het tafereel wordt gefilmd en op het internet gegooid. De stadswachten gaan weer weg, hun taak zit er immers op. De man krijgt vervolgens voor de zoveelste keer hulp van de betrokken instanties, maar dat wordt natuurlijk niet gefilmd.

Het filmpje wordt vervolgens gedeeld, komt op grote nieuwssites als het AD, RTL Nieuws en de NOS terecht. Wat er met het fenomeen "hoor en wederhoor" is gebeurd, ik weet het niet. Alles moet tegenwoordig maar zo snel mogelijk gepubliceerd worden. Het vragen om en wachten op een reactie, zodat we een volledig beeld krijgen zit er niet meer in.

De volledige reactie van de gemeente Alkmaar is hier te lezen.

1 opmerking:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn với website anthaison.vn chuyên sản phẩm máy đưa võng hay máy đưa võng tự động tốt cho bé là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ tại TP.HCM và giúp bạn tìm máy đưa võng loại nào tốt hiện nay.

    BeantwoordenVerwijderen