donderdag 9 april 2015

Iedereen een boete

Het Commissariaat voor de Media draait de laatste tijd een beetje door. Eerst kreeg het Sinterklaasjournaal een boete vanwege het inpakpapier dat ze gebruikten. Toen kreeg Omroep Max een boete, omdat de BBC rechten van het programma Heel Holland Bakt aan Ahold voor Albert Heijn en Bol.com heeft verkocht (volgt u het nog?). Nu wordt er met een dreigend vingertje gewezen naar Jeroen van Koningsbrugge en de EO, want wee jullie gebeenten Jeroen "Wit Licht" op singel uitbrengt. En dat terwijl bijna iedereen laaiend enthousiast is over zijn uitvoering van het nummer.

Het Commissariaat is ervoor om toe te zien dat er met publiek geld geen winst wordt gemaakt. Op zich fijn, hoewel je er ook voor kunt pleiten dat als de NPO iets zeldredzamer is wij iets minder belasting kunnen betalen. Het Commissariaat draait hier nu echter volledig in door. Omroep Max heeft de rechten voor het programma Heel Holland Bakt niet, deze liggen bij de BBC. Nu wordt Omroep Max gestraft voor iets wat de BBC deed.

John Ewbank is de eigenaar van Wit Licht. Nu verbiedt het Commissariaat de eigenaar van een liedje deze met een artiest uit te brengen, omdat de artiest deze eerder al op de publieke omroep heeft gezongen. Er wordt hier terecht opgemerkt: hoe zit het dan met De Wereld Draait Door, die ook artiesten en liedjes promoot?

Wat wordt de volgende stap? De NPO zendt voetbal uit, in fanshops kun je voetbalshirts kopen. Boete! De NPO zendt Sesamstraat uit, in speelgoed(winkels) kun je alle karakters kopen. Megaboete!

Als het Commissariaat zo doorgaat, verdienen ze aardig wat geld aan die boetes. Over de ruggen van de belastingbetaler, want de NPO wordt met ons geld betaald, deze onzinnige boetes dus ook. Dat zouden ze nu eens moeten beboeten.Update: Het Commissariaat voor de Media laat weten zich niet te herkennen in de kritiek. Ze laten weten dat de EO de singel gewoon kan aanmelden als "nevenactiviteit", zolang er maar een "gangbare prijs" voor wordt gevraagd. De EO zou de partij zijn die dit tegenhoudt, mogelijk vanwege de angst na eerdere boetes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten