zondag 5 april 2015

Onvervalste leugens

Propaganda is een interessant iets. Het doel is om de mensen, het volk, jouw gedachtegoed aan te laten nemen, het liefst op subtiele wijze. Immers, als je gaat liegen is er altijd iemand die dat opmerkt en je propaganda ontmaskert.

In principe is alles propaganda. Je moet namelijk een selectie maken in wat je verteld. Je lezer of kijker heeft namelijk niet altijd 5 uur de tijd om op de hoogte gehouden te worden: er gebeurt simpelweg te veel om alles te vertellen. Zelfs al probeer je objectief te blijven, laat je altijd informatie weg die andere mensen misschien op andere gedachten kunnen brengen.

Parade in Noord-Korea
Er is een bepaald beeld dat wij lezers/kijkers hebben. Noem het een verwachtingspatroon. Als Noord-Korea in het nieuws is verwachten wij dat het gaat om een dreiging. We hebben een beeld van dat land: mensen worden onderdrukt, geïndoctrineerd, lijden honger en hebben een diepe haat voor het westen. We krijgen de scholen waar gewoon Engelse les wordt gegeven niet te zien. We krijgen het nieuws dat Kim-Jong Un een weeshuis opent en de voedselkwaliteit persoonlijk inspecteert niet te zien. Maar het gebeurt wel.

We hebben een beeld van Kiev en de Euromaidan als helden. Ze stonden op tegen de onderdrukking van een verschrikkelijke president, welke ze overigens zelf hebben gekozen. Wat we niet te zien krijgen is het geweld dat ze tegen onschuldige mensen gebruikten. Vreedzame demonstranten, toevallige passanten. Of de hakenkruisen en Hitlergroeten, krijgen we ook niet te zien. Of de jonge vrouw die een raket oppakte en deze afvuurde op een dorpje, op onschuldige burgers. Gewoon, omdat het kon. De beelden kun je hier zien, als je daar behoefte aan hebt.

We hebben een beeld van Rusland als dreiging, met haar eeuwige expansiedrift. Vliegtuigen vlakbij ons luchtruim, militaire activiteiten nabij landsgrenzen, soms eroverheen zo wordt gesuggereerd. Het houdt niet op, totdat je iets doet. Daarom verhogen we de NAVO-activiteiten. Wat we niet te zien krijgen is dat deze activiteiten al jaren gelegen werden verhoogd, nog voordat er ook maar enige dreiging van Rusland was. Dat, tegen verdragen in, de NAVO is uitgebreid richting Rusland. Wat is nu precies een reactie op wat?

Er wordt niet echt gelogen (nou ja, niet vaak). Er wordt wel een beeld geschept door bepaalde feiten weg te laten en andere feiten juist te benadrukken. Feiten waar we wel recht op hebben, om een juist beeld te krijgen, worden weggelaten. Het is soms heel fijn om een eenzijdig beeld te hebben. Geen rekening te hoeven houden met nuances. Gewoon: A is goed en B is fout. Maar het is onterecht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten