woensdag 1 april 2015

Oorlog in één foto

Syrië, een land verscheurd door oorlogen. Een burgeroorlog tegen de regering, de oorlog tegen Islamitische Staat. Elke dag komen er in en in trieste beelden binnen. Ik heb veel foto's van het Syrische leed gezien, maar geen enkele foto heeft me zoveel geraakt als de volgende. Oorlog, welke dan ook, wordt perfect samengevat in deze foto.


De Turkse fotojournalist Osman Sagirli schoot deze foto en heeft tegen de BBC bevestigd dat het om een 4-jarig meisje in een vluchtelingenkamp gaat. Ze zag de journalist met zijn camera en, na niets anders dan oorlog gezien te hebben, zag ze de camera aan voor een wapen. Ze deed haar armen in de lucht. Gaf haarzelf over. "Doe mij niets".

De foto laat alles van de oorlog zien. Een 4-jarig meisje, heeft helemaal niets met oorlog te maken, behalve dat ze op de verkeerde plek is geboren. De angst, van alleen maar oorlogsgeweld kennen. De trauma die doorleeft zelfs nadat je uit oorlogsgebied bent gehaald.

Je ziet het in elke oorlog. Overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die bij iedere vuurwerkknal weer een bombardement herleven. Burgers in het oosten van Oekraïne die van het rennen naar schuilkelders een gewoonte hebben gemaakt. En zo zijn er te veel voorbeelden te noemen van het leed in oorlog. Samen te vatten in één foto. Deze ene foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten