donderdag 16 april 2015

Uit de oude doos: goudvis wordt agressief van te kleine vissenkom

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op NieuwsVandaag in september 2011. NieuwsVandaag, mijn eerdere website, wordt inmiddels niet meer bijgewerkt. Ik wilde u dit artikel niet onthouden.

Als uw goudvis regelmatig ruiten ingooit, u uitscheldt tijdens het voeren, regelmatig uw andere dieren verrot slaat of het kasteeltje sloopt, kan de oorzaak wel eens liggen bij een te kleine vissenkom. Hier zouden goudvissen namelijk agressief van worden.

De aquaria en vissenkommen die de meeste mensen in huis hebben zijn te klein voor de visjes die erin zitten. Het gevolg? Te weinig leefruimte voor de visjes, en dit zorgt voor onnatuurlijk vissengedrag. 

Amerikaanse bioloog Ronald Oldfield heeft het gedrag van vissen tot op de bodem uitgezocht. Zijn conclusie was dat hoe eerder hij bij de bodem kwam, hoe agressiever de vissen waren. Mensen hebben dit echter helemaal niet door, omdat de vissen niet in hun natuurlijke leefomgeving zitten.

Vissenwelzijn zou volgens de bioloog door veel mensen niet belangrijk worden gevonden en daarom ook nauwelijks wetenschappelijk zijn onderzocht. Gezien de schaal waarop vissen worden gehouden, vindt hij dat zelf onterecht. Naar schatting gaat het om vele honderden miljoenen huisdieren.

Het geliefde huisdier moet dus een grotere kom krijgen, want het gaat om het welzijn van de vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten