dinsdag 12 mei 2015

Het klaagseizoen is geopend

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd waarin middelbare scholieren er weer eens flink op los kunnen klagen. Als moderne praatpaal is het LAKS beschikbaar om de even lakse scholieren net dat luisterende oor te bieden dat ze zo hard nodig hebben voor hun eindexamens. Ongefundeerde klachten als "te moeilijk" of "nog nooit van gehoord" mogen allemaal in deze periode. Ik zou zeggen, had je maar beter moeten opletten en leren, maar de arme bel- dames en heren van het LAKS moeten het allemaal aanhoren en documenteren.

Op de eerste dag van het jaarlijkse klaagseizoen kreeg het LAKS een klacht binnen over de kledingkeuze van een docente. Deze zou een "te zichtbare string" aan hebben gehad. Een docent mag toch wel zelf beslissen wat ze aantrekt? We leven hier toch niet in het kalifaat? Als je gewoon op je examenpapier kijkt moet dat geen enkel probleem zijn.

Over de examens zelf wordt ook wat afgeklaagd. Zo zijn de examens "te lang", "te moeilijk ", "anders dan verwacht" (want? Je wilt de vragen van te voren inzien?) en "saai" (want? Een examen moet leuk zijn?).

Foto: L. Llyod
Examens worden altijd met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er wordt met van alles rekening gehouden, maar natuurlijk niet met niet of verkeerd studerende leerlingen. Leerlingen die klagen over de duur van het examen, de moeilijkheidsgraad of het saaiheidsgehalte zouden zich moeten schamen. Doordat columnisten als ondergetekende hiermee aan de haal gaan, wordt de aandacht afgeleid van de serieuze problemen die de examens toch zijn ingeslopen. Maar die hebben ze vast niet allemaal gezien. Te druk met het kijken naar de string van je juf?

1 opmerking: