maandag 4 mei 2015

Iedereen over de Oost-Europese kam geschoren

Vorige week kopte de nieuwsberichten dat Polen en Bulgaren zich meer gediscrimineerd voelen in Nederland. Dat kan ik me wel voorstellen. Enige tijd geleden schreef ik al een column over een gesprek dat ik met een Bulgaarse voerde. Ik kan me haar reactie toen ze erachter kwam dat ik geen vooroordelen over haar had nog goed herinneren.

Het is ook niet zo gek. Wanneer horen we eens iets positiefs over Bulgaren, Polen of Roemenen in de media? Amper. Een paar jaar gelegen kwam onze landelijke knuffelpool Mr. Polska met een meldpunt om iets positiefs over Oost-Europeanen te melden. Een tegengeluid voor het meldpunt van de PVV om overlast door Oost-Europeanen te melden. Nooit meer iets van dat meldpunt gehoord.

Zie ook: De Weekly: Polen en Bulgaren voelen zich meer gediscrimineerd in Nederland

Vliegveld van Sofia, Bulgarije. Foto: Alexdevil/CC
Ondertussen worden we overspoeld door negatieve berichtgeving over Oost-Europeanen. Vaak totaal irrelevant. Soms totaal onterecht (herinnert u zich de berichten over Bulgaren en Roemenen die naar Nederland zouden komen en onze banen in komen pikken nog? En een jaar later de berichten dat de toestroom uit bleef. Stemmingmakerij noemen we dat.).

En ondertussen kwam ik in een flat ergens in Rotterdam. Er hing een briefje op de deur, met grote letters "Geen Polen en Bulgaren binnenlaten!" Ik schreef er in de vorige column al over. De persoon die het briefje ophing is erop aangesproken. Maar dat neemt niet weg dat het voor de Poolse thuiszorgmedewerkster die helemaal niks op haar kerfstok heeft pijn doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten