maandag 25 mei 2015

Poetin's nieuwe NGO wet: wat we niet te lezen krijgen

Rusland heeft een nieuwe wet aangenomen die NGO's--Niet Gouvermentale Organisaties-- kan verbieden (zie ook: De Weekly). De media sprong er gelijk bovenop. Er wordt geroepen dat de wet gebruikt kan worden om de media in het toch al niet zo vrije land nog verder de mond te snoeren, of om de vrijheden van burgers in te perken. Volkomen onterecht, want een buitenlandse NGO heeft hier niets mee te maken.

Een kleine selectie van de koppen


Ook worden er al namen genoemd van organisaties, zoals Human Rights Watch en Greenpeace. Het klopt dat er is gevraagd aan het Openbaar Ministerie om deze organisaties te onderzoeken, maar deze zijn nog lang niet verboden.

Zoals te zien is onze media erg goed in commentaar geven. "Ondanks felle kritiek". Wat had men dan verwacht? Dat een wet die door het Russische parlement is aangenomen niet wordt ondertekend, omdat er in andere landen kritiek is? In de internationale media is er ook kritiek op onze nieuwe wet om boerka's in bepaalde ruimtes te verbieden. Moet de koning de wet daarom maar niet ondertekenen?

Wat onze media ons echter niet vertelt, is het waarom. Waarom zou Rusland internationale organisaties het juist nu moeilijk maken? Alle ogen zijn op dit moment gericht op Rusland. Niet echt het beste moment om de verhoudingen nog verder op scherp te stellen.

Er is context die onze media niet wilt vertellen. Het is algemeen bekend dat overheden NGO's geld "schenken" om hun doelstellingen te bereiken. Er gaan geruchten dat deze NGO's ook betrokken waren bij bijvoorbeeld de recente onrusten in Macedoniƫ, door bijvoorbeeld geld te geven om de protesten bij te wonen. Dit lijkt me toch wel "ongewenst" en is dus wat Rusland wilt voorkomen: dat er eventueel spanningen in Rusland worden aangewakkerd door buitenlandse overheden via NGO's.

Dit is wat we niet te horen krijgen, want onze media zou natuurlijk nooit negatieve geruchten over bondgenoten verspreiden. Geruchten over "de vijand", Rusland, is echter geen enkel probleem. En zo blijkt dat de media in het "onderdrukte" Rusland op sommige vlakken misschien toch vrijer is dan hier in het "vrije" westen. In Rusland zijn er oppositiemedia, zoals kranten die speciaal worden gedrukt om kritiek te leveren op de regering van Poetin. De Russen kunnen de kritiek op de nieuwe wet gewoon lezen, maar in onze vrije media wordt er geen aandacht besteed aan de achtergrond van de wet. De context waar wij recht op hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten