maandag 13 juli 2015

Het vliegtuig niet gemist

Het is deze week alweer een jaar geleden dat Malaysia Airlines vlucht 17 die laatste rampvlucht maakte. Voor veel nabestaanden voelt het nog altijd aan als gisteren. En politiek gezien zijn we nog altijd op het niveau van een dag erna...

17 juli 2014, even voor 6 uur. Een Russisch persbureau meldt als eerste dat er een passagiersvliegtuig is neergestort. Onduidelijk is wat er precies gebeurd is, maar wat direct duidelijk was is dat de kans op overlevenden nihil was.

In de dagen erna komt de afschuwelijke waarheid aan het licht. Vlucht MH17 is neergeschoten. Een aanslag op 298 onschuldige mensen. Klasgenootjes, collega's, families, buren... Iedereen was op een bepaalde manier wel betrokken.

De propagandamachine werd direct in werking gezet. Kranten drukten paginagroot een rebel af die een beertje als trofee omhoog hield. Ging je het internet op en zocht je naar de originele beelden (toen alleen te vinden met Russische zoektermen, maar toch is het de krant gelukt er een stil van te maken en uit zijn verband te halen) bleek die rebel een kruisje te slaan en het beertje respectvol neer te zetten.

Of de foto van de andere rebel, die een trouwring van een van de slachtoffers' vinger haalde. De halve speech van Frans Timmermans was erop gebaseerd, maar ook dit was propaganda om die rebellen in een kwaad daglicht te zetten. De rebel bleek de trouwring apart te hebben gelegd, omdat op dat moment onduidelijk was of de slachtoffers daar misschien nog maanden zouden liggen. Hij heeft nog gezegd dat de trouwring koste wat het kost bij de nabestaanden moest komen.

En die speech van Timmermans was niet veel anders. Emotioneel, maar niet op waarheid gebaseerd.

En zo is het het afgelopen jaar doorgegaan. En dat terwijl iedereen vanaf het begin af aan zei dat niemand deze ramp mag gebruiken voor politieke doeleinden. Maar in plaats van de daders op te sporen en samen te werken met de rebellen en Rusland, beide bereid om mee te werken met het onderzoek, gebruikten onze regeringen het precies daarvoor.

Die onderste steen is nog lang niet boven. Wel zijn er stenen gefabriceerd door onze overheden, waardoor het steeds moeilijker wordt om die onderste steen te bereiken. Laat staan boven te halen.

Zo werd een rapport van Bellingcat groots gebracht in het nieuws. Uiteindelijk bleek het rapport vol met leugens en onwaarheden te staan. Zo ook hebben twee journalisten van RTL Nieuws illegaal bewijsmateriaal meegenomen van de plaats delict. Geen contact met de OVSE, die verantwoordelijkheid droeg voor de rampplek, geen getuigen dat alles naar eer en geweten is gebeurd. Door journalisten van een omroep die nog altijd de helft van een verhaal laat zien, altijd de Oekraïense en westerse kant van het verhaal. En dat wordt nu voor waarheid aangenomen. Terwijl, als dit twee Russische journalisten zouden zijn geweest die op precies dezelfde wijze tewerk zouden zijn gegaan, dit als propaganda zou worden afgeschilderd. En terecht. Maar van onze media slikken we het.

En ondertussen denkt men amper nog aan de nabestaanden, zo blijkt uit het handelen. De MH17 ramp is gewoon een pressiemiddel tegen Rusland geworden, om ons in Europees verband sterker te wanen. En dat terwijl Rusland, zelfs door president Poetin persoonlijk, heeft laten weten mee te willen werken aan het onderzoek.

298 mensenlevens. In één klap verwoest. De samenleving verstoort en verscheurd. Mensen die werkten of naar een congres gingen voor hun werk. Mensen die gingen genieten van een welverdiende vakantie.

Zoals een meisje dat nog, vlak voor ze aan boord ging blij op Twitter zette dat ze op vakantie ging. Oh, gebeurde er maar iets waardoor ze haar vliegtuig miste. Maar het bleef stil op haar account. Ze hadden het vliegtuig niet gemist...

Foto: JurgenNL -- Wikimedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten