zaterdag 29 augustus 2015

Nog maar 97 dagen...

Nog maar 97 dagen tot het zover is, en dus wordt het tijd om het er weer eens goed over te hebben. Ik heb het natuurlijk over de Zwarte Pietendiscussie. In Nederland loop je om een paar redenen het risico om geliquideerd te worden: als je crimineel bent, als je familie van een crimineel bent, als je lijkt op een crimineel of als je je durft uit te laten over de Zwarte Pietendiscussie.

Dat laatste is voor zover bekend nog geen reden geweest om daadwerkelijk iemand te liquideren, en laten we hopen dat dat ook zo blijft, maar feit is dat mensen die een mening over Zwarte Piet hebben met de dood worden bedreigd. Afschuwelijke verwensingen worden over en weer geslingerd. Het lukt maar niet om de angel eruit te halen, het gif blijft door de discussie vloeien.

Hoe hebben we het met elkaar zo ver kunnen laten komen? Dat mensen als Quinsy Gario met de dood worden bedreigd, omdat ze zeggen wat ze vinden over Zwarte Piet. Ironisch genoeg, meestal door mensen die het hardst roepen dat hun vrijheid wordt afgenomen.

In het begin zeiden de voorstanders van het behouden van Zwarte Piet nog: "Kom op, het is een kinderfeestje. Waar hebben we het over?". En precies, waar hebben we het eigenlijk over? Waarom kan de discussie niet gewoon met woorden gevoerd worden, maar moeten er doodsbedreigingen en geweld gebruikt worden?

Het is een kinderfeestje, dus waarom laten we het niet over aan de kinderen? Maakt het de kinderen iets uit als Piet van uiterlijk veranderd? Als het ze maar creatief wordt uitgelegd vinden die het prima, net zoals de redeneringen hoe de Pieten binnenkomen als er geen schoorsteen in huis is. Het hoeft niet logisch te zijn. Een schimmel op het dak is dat ook niet.

Maar het moet wel leuk zijn. En dat is het voor een deel van de samenleving nu niet. Iedereen tevreden stellen zal nooit lukken, maar we kunnen toch wel proberen om er met zijn allen iets leuks van te maken? Voor zoveel mogelijk mensen. Zonder geweld of bedreigingen.

Ach, een mens mag dromen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten