donderdag 20 augustus 2015

Noord en Zuid - De koude oorlog die weer heet wordt

Eerder dit jaar werd het nog groots gevierd in Noord-Korea: de 62-jarige wapenstilstand met de zuiderburen. Maar vandaag lijkt vrede verder weg dan ooit in die 62 jaar nadat Noord-Korea op een propagandaluidspreker schoot en Zuid-Korea terugschoot.

De grens gezien van Noord naar Zuid
Zuid-Korea heeft een luidspreker op de grens met het noorden geplaatst die anti-Noord-Koreaanse propaganda de grens over brult. Noord-Korea reageerde vorige week met de waarschuwing dat het land dit als een oorlogsdaad ziet, en als ze niet stoppen met de propaganda, het volksleger met een militaire reactie komt. De waarschuwing sloot af met "Het Volksleger van Korea maakt nooit loze praatjes," en dat blijkt vandaag dus te kloppen.

De luidspreker was een reactie op een incident met een landmijn, waarbij twee Zuid-Koreaanse militairen geraakt werden. De regering in Seoul gaf Pyongyang hiervan de schuld, maar Noord-Korea ontkent stellig er ook maar iets mee te maken te hebben.

Zuid-Korea heeft vandaag teruggeschoten in de richting waar het artillerievuur vandaan kwam. Aan beide kanten zouden er geen gewonden zijn gevallen, maar Zuid-Korea heeft het gebied bij de grens uit voorzorg geƫvacueerd. Seoul heeft om een spoedzitting van de veiligheidsraad gevraagd.

De wapenstilstand tussen de beide Korea's is al langer erg broos, maar nu worden er dus doelen beschoten in beide landen. De grens tussen de beide Korea's wordt de gedemilitariseerde zone genoemd, welke ironisch genoeg de zwaarst bewapende grens met militairen ter wereld is. Naar schattingen zullen er, als er oorlog uitbreekt, in de eerste 24 uur een miljoen doden vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten