dinsdag 26 april 2016

30 jaar na Tsjernobyl

26 april 1986, vandaag precies 30 jaar geleden, vond nabij de Oekraïense plaats Tsjernobyl een van de grootste kernrampen van de geschiedenis plaats. In de nacht van 25 op 26 april, om 01:26, vond een test plaats in Reactor 4. Door een combinatie van fouten kwam er te veel energie vrij, meer dan 10 keer de gebruikelijke uitstoot, met meerdere explosies tot gevolg.
Bord bij de besmettingszone. "Verboden toegang." Foto: Ilya Kuzniatsou

Voor de kernramp werden de omwonende verteld dat kernenergie de meest veilige en schone vorm van energie opwekken is die je maar kunt bedenken. Ondertussen weten we wel beter. Bij de brand en explosies kwamen 31 mensen om het leven. Het aantal mensen dat om het leven kwam door stralingsziekten ligt veel hoger, maar precieze aantallen zijn moeilijk te schatten. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt over duizenden, waar Greenpeace over een dodental van 200.000 spreekt.

De gevolgen waren enorm. Niet alleen de emotionele schade van de vele dodelijke slachtoffers, ook de schade aan de omgeving. De radioactieve straling werd door de wind verspreid en was zelfs in Nederland waarneembaar. Gewassen in de wijde omgeving waren niet meer geschikt voor consumptie. Er ontstonden voedseltekorten.

Klaslokaal verwoest door de explosies.
Foto uit 2010 door Simon Smith
Nog altijd is de omgeving afgesloten. De stralingsdoses zijn te hoog om er veilig te kunnen wonen. Er is wel toerisme in het gebied. Doordat er lange tijd geen mensen hebben kunnen wonen, heeft de natuur vrij spel gekregen. Ook een bezoek aan een spookstad is voor een aantal mensen erg interessant. En dus blijft Tsjernobyl 30 jaar later nog altijd een fascinatie.

Een groep inwoners is teruggekeerd naar de zone. Hun roots liggen daar en dus kozen ze ervoor om in het gebied te wonen. Met een busje rijden ze naar de bewoonde wereld om op de markt voedsel en andere benodigdheden te halen, want de grond is nog altijd ongeschikt om gewassen te verbouwen.

Vorig jaar nog werden de bossen bij Tsjernobyl getijsterd door bosbranden. Gevreesd werd voor het vrijkomen van grote hoeveelheden straling, volgens Greenpeace mogelijk zelfs evenveel straling als bij de oorspronkelijke kernramp. De autoriteiten sloten het gebied af. De bewoners kregen geen enkele informatie over de veiligheid, niemand had die informatie namelijk.

We weten heel erg veel, maar tegelijkertijd nog veel te weinig. We weten precies hoe de straling zich verplaatst heeft, maar we kunnen mensen die in de zone wonen niet eens informeren bij bosbranden. Sterker nog, we weten nog altijd de precieze gevolgen van de kernramp niet eens. We kunnen het aantal slachtoffers van de ramp niet eens nauwkeurig schatten…

Plotseling waren de mensen verdreven en kreeg de natuur vrij spel...
Foto uit 2009 door Kyle Taylor

3 opmerkingen:

 1. is het nou tsjernobyl of chernobyl ? iedereen zegt wat anders

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anna,
   In het Nederlands is het Tsjernobyl. De variant Chernobyl is Engels.
   In de Oekraïense taal schrijf je woorden en namen in principe zoals je ze uitspreekt. Bij de "vertalingen" van namen wordt dat principe overgenomen. De Ch klank in het Engels is gelijk aan de Tsj klank in het Nederlands. Vandaar het verschil in spelling.

   Verwijderen