zaterdag 16 april 2016

Erdowrang

Grappen en grollen over de Turkse president mogen niet. Althans, dat heeft de Turkse regering nogmaals benadrukt door een verzoek bij de Duitse regering neer te leggen om de komiek Böhmermann te vervolgen. En met het inwilligen van dat verzoek blijkt dat de onderdrukkende lange arm van Erdogan zelfs tot in West Europa reikt.

Foto: DonkeyHotey/Flickr CC
Donderdagavond werd de website van Sputnik Newsagentschap geblokkeerd in het land. De zoveelste klap voor de vrije media in Turkije. De Turkse regering noemde de "nationale veiligheid" en "het voorkomen van misdrijven" als enkele redenen om de website tijdelijk te blokkeren. De rechter zou moeten bepalen of de website definitief geblokkeerd blijft. Allemaal voor de show natuurlijk, want zaterdag nam de Turkse rechtbank het advies van de regering over: Sputnik blijft geblokkeerd.

Geregeld worden journalisten opgepakt. De Turkse wet is streng voor journalisten. Zo is het verboden om anders te berichten dan de officiële berichtgeving luidt. Als je als journalist bij de plek van een aanslag staat, je telt 10 lichamen, maar het officiële dodental staat op 5, mag je niet zeggen dat er 10 doden zijn. Doe je dat wel kun je opgepakt worden.

Laatst zijn er journalisten berecht voor onder andere verraad, omdat ze bericht hebben over de Turkse handel in wapens en olie met Islamitische Staat. En de gewapende strijd richt zich alleen tegen de Koerden, die juist lijnrecht tegenover IS en andere terreurorganisaties waar wij tegen vechten staan.

We zouden de acties van de Turkse regering moeten veroordelen, maar we houden onze ogen gesloten voor Erdogan's wandaden, die alles weghebben van die van een dictator. En dat is erg wrang voor een samenleving waarin we zogenaamd de vrijheid hoog in het vaandel hebben staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten