zaterdag 30 april 2016

Niets erger dan Trump? Jawel hoor: Hillary

In de media horen we vaak doemscenario's die zich kunnen voordoen zodra Donald Trump aan de macht komt in de Verenigde Staten. Hoewel een groot deel hiervan terecht is, vergeet men een veel gevaarlijker kandidaat: Hillary Clinton.

Het was 2011, 5 jaar geleden, toen de leider van Libië, Muammar Ghadafi, op brute wijze werd afgezet en vermoord. Het land stortte zich in chaos. Vele gewelddadige protesten zullen nog volgen om vervolgens te eindigen in een stuurloze situatie die als broedplaats dient voor strijders van onder andere Islamitische Staat. Toen Hillary het nieuws kreeg dat Ghadafi op brute wijze vermoord is, grapte ze op camera: "We came, we saw, he died," oftwel "Wij kwamen, wij keken en hij stierf".

Je kan van alles van Ghadafi vinden en het is absoluut waar dat zijn regime oneervol handelde, op zijn zachts gezegd. Maar vraag een willekeurige Libiër wat hij liever heeft: het leven onder Ghadafi of het leven in de huidige situatie, en hij zal antwoorden met Ghadafi.

In plaats van te kiezen voor oplossingen als het Internationaal Strafhof in Den Haag of andere, vreedzame oplossingen, leidde de westerse interventie in Libië tot een brute moord en een broedplaats voor terroristen. En de eerste reactie van Hillary was gelach.

Daar kwam het ware gezicht van Hillary Clinton naar voren. Dit is een voorbode voor wat er zal gebeuren als Hillary inderdaad de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten zal worden. Nog meer oorlog, nog meer interventies. Want daar geniet ze van. Als haar vijand gedood wordt, slaapt Hillary die nacht extra lekker.


Dit is niet de enige keer dat Hillary haar lach niet kon inhouden. Toen een verslaggever haar een vraag stelde over het financieel steunen van terroristen in Syrië en Libië was haar enige reactie een lach. Normaal gesproken is een vrolijke lach een positieve eigenschap, maar natuurlijk niet als het een antwoord is van een verslaggever op serieuze kwesties als je aan de macht wilt komen in een van de machtigste landen in de wereld.

Militante strijders in Libië tijdens de burgeroorlog in 2011
Foto: Magharebia
Ook over de geldstromen van Clinton valt genoeg te zeggen. Zo heeft ze 675 duizend Amerikaanse dollars gekregen van een van de machtigste banken, Goldman Sachs, voor 3 toespraken. Dat is snel verdiend, moet Hillary gedacht hebben. Toen ze met dit feit geconfronteerd werd en de vraag kreeg of ze wel zoveel betaald had moeten krijgen, antwoordde ze droog met: "Dat weet ik niet, dit was wat ze boden."

Maar Hillary is niet dom, ze weet precies hoe het werkt in die politieke wereld. Ze doet een paar kleine diensten voor grote partijen die haar daar vervolgens belachelijk veel voor betalen, en wanneer ze eenmaal aan de macht is komen die partijen terug om haar vervolgens om een gunst te vragen.

Je kan een hoop over Trump zeggen, maar hij betaalt zijn campagne ten minste zelf. Zo is hij straks niks schuldig aan banken of andere grote corporaties die toch al zoveel macht hebben in de Verenigde Staten. Terwijl Hillary "Ik lach al mijn fouten weg" Clinton zich straks in dienst kan stellen van de elite.

1 opmerking: