donderdag 14 april 2016

Vraag het een Poetin!

Een heel belteam zit klaar om vragen op te nemen.
Ieder jaar houdt de Russische president Poetin zijn directe lijn met het volk. In een uren durende sessie die live op alle grote Russische televisiestations wordt uitgezonden, als wel op het internet, beantwoordt de president vragen van het volk. Poetin krijgt allerlei soorten vragen voorgeschoteld, van wanneer hij eindelijk iets aan de slechte wegen in het dorp gaat doen tot vragen over de priv├ęsituatie van Poetin.

Ik vind het prachtig. Misschien is het wel een goed idee om het in Nederland in te voeren. Met het steeds groter wordende gevoel van onvrede en politici die niet naar het volk luisteren is dit misschien wel de manier om in contact te staan met de mensen. Stel je je eens voor, dat je gewoon aan Mark Rutte zelf kan zeggen dat je vindt dat de gemeente niet vaak genoeg je vuilnis komt ophalen. Of dat je hem kan vragen of hij nou eindelijk al eens een vriendin heeft.

De vragen brengen geregeld de filosoof in Poetin naar boven. Toen hem in een vorige editie gevraagd werd of alles goed zou komen, antwoordde hij met de spreuk: “Je kunt niet alle wodka opdrinken, maar daar moet je wel naar streven.” Ik vraag me af hoe Rutte het zou aanpakken, met zijn olifant die het uitzicht ontneemt.

Of onze andere politici, als die ooit het stokje van Rutte zullen overnemen. Kees van der Staaij zou het allemaal prima vinden, als het maar niet op zondag plaatsvindt. Diederik Samsom zou in zijn antwoorden vooral het eerlijke verhaal vertellen, en dat ook constant benadrukken. Marianne Thieme zou zich aan het einde afvragen waarom er eigenlijk geen vragen van dieren zijn ingezonden. Pechtold doet het dansend, de macarena is uitermate geschikt, vindt hij. En Geert Wilders? Die schrikt zich een hoedje als hij hoort dat er 2,4 miljoen vragen ingezonden zijn. "Willen jullie meer of minder vragen?" en hij laat de zaal "Minder! Minder!" scanderen. Ik kan niet wachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten