maandag 11 april 2016

Weer is het hem gelukt...

Weer is het hem gelukt. Alberto Stegeman kon ongehinderd een militair terrein opkomen, een aantal rondjes rijden, een tank aanraken en vervolgens een jeep pakken om deze van het terrein af te rijden. Geen haan die er naar kraaide. En dat in deze tijden van terreur. Een zinnetje dat Stegeman ook vaak herhaalde in de uitzendingen.

En terecht. Deze keer was het een journalist die de beveiliging testte. Maar het had net zo goed een terrorist kunnen zijn die een auto vol explosieven het terrein opreed. Militaire posities zullen een mogelijk doelwit zijn van terroristen. Kijk maar naar Turkije, waar nog niet zo lang geleden een bus met militairen doelwit was van een terroristische aanslag. Of de Verenigde Staten, waar geregeld schietincidenten plaatsvinden op militaire bases. Moeten wij het ze nou echt zo makkelijk maken?

Inmiddels is de beveiliging aangescherpt, zeggen ze, en laten we hopen dat het inderdaad nu een stuk zwaarder beveiligd is. Voor wie de uitzending niet gezien heeft, het kostte het team van Stegeman allemaal 0,0 moeite. Van een militaire basis zou je verwachten dat je te maken hebt met een van de zwaarst beveiligde locaties van Nederland. Maar blijkbaar is het gevoel van veiligheid dat we jaren hadden een systeem geworden. Het gevoel van "zo'n vaart zal het allemaal niet lopen" en "wie zou ons landje nou wat aan willen doen?" zorgden ervoor dat niemand doorhad hoe lek het systeem in werkelijkheid was.

Maar inmiddels mengen we ons in de strijd in Syrië, iets wat als nummer 1 reden door terroristen van IS wordt genoemd om een doelwit te zijn. Terroristen zitten in Frankrijk, België, Duitsland en Engeland. Het zou ongelooflijk naïef zijn om te denken dat ze ons zullen overslaan. Het is goed als we op straat een gevoel van veiligheid houden, maar het is uitermate zorgwekkend als mensen die zich met de veiligheid bezighouden een gevoel van veiligheid hebben. Want als Stegeman dit al op een militaire basis kon doen, welke locaties zullen er dan nog meer zo lek als een mandje zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten