donderdag 19 mei 2016

Gezichtsherkenning voor u en mij

Het is een beetje een eng idee. Iedereen die je tegenkomt kan een foto van je maken, deze door een appje halen en er zo achter komen wie je bent. Het lijkt iets uit een dystopische sciencefiction thriller, maar het is de realiteit in Rusland.


Een Russische softwareontwikkelaar heeft de app FindFace ontwikkeld. Deze app maakt gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Met andere woorden: de app kijkt naar de kenmerken van iemand's gezicht en kijkt vervolgens of er iemand met overeenkomstige kenmerken op VK, de Russische Facebook, zit. Naast de beste match, geeft hij ook een aantal accounts terug met openbare foto's die er sterk op lijken, mocht de beste match toch niet de persoon in kwestie zijn. Omdat VK het grootste sociale netwerk in Rusland is en alles ook nog eens openbaar is, is de kans groot dat een Rus op die manier gevonden wordt. En dat allemaal binnen enkele seconden.

Ik nam de proef op de som en downloadde de app. Er zit een heel commercieel verdienmodel achter. Je hebt gratis, premium en VIP accounts waarvan de laatste twee dan net weer iets meer kunnen tegen een maandelijkse betaling van een paar honderd roebel, zeg maar 5 euro. Omdat ik zelf ook VK account heb en ik wel benieuwd was hoe goed de technologie werkt, uploadde ik een selfie naar FindFace. En? Blijkbaar lijk ik heel erg op de 31 jarige Dmity uit Radchenko, maar mij zelf herkende hij niet. Stiekem toch een opluchting.

Het zet wel te denken. Want, ik moet wel eerlijk zijn, de foto's die ik op VK heb zijn al jaren oud. Als je dagelijks post, zoals vele selfieliefhebbers doen, zullen de resultaten natuurlijk veel nauwkeuriger zijn. En als een appontwikkelaar dit al kan, wat kunnen de geheime diensten dan niet allemaal met onze openbare foto's? Het zal niet lang meer duren tot de camera's op straat met zo'n zelfde technologie worden uitgerust. En dan kan iedereen straks in real-time herkend worden, en kunnen de geheime diensten precies zien wat jij hebt gegeten gisteravond. Toch wel een eng idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten