maandag 2 mei 2016

Stille massamoord

Het is 2014. De gewelddadige "Euromajdan" protesten in Oekraïne zijn in volle gang. De protesten bereiken ook het kustplaatsje Odessa, waar een groot aantal tegenstanders van de Euromajdanbeweging wonen. Op 2 mei 2014, vandaag precies 2 jaar geleden, vluchtten een groep demonstranten een gebouw van de vakbonden in het hartje van Odessa in. Hoogst waarschijnlijk steekt een aantal pro-Europese demonstranten het gebouw vervolgens in brand, waardoor de tegenstanders geen kant op kunnen. Buiten staat een grote groep woedende demonstranten, binnen slaan de vlammen om iedereen heen. Een aantal springt naar buiten om in handen te komen van de gewelddadige demonstranten, terwijl de rest hun dood binnen tegemoet ziet. Levend verbrand, een verschrikkelijke, pijnlijke dood. Uiteindelijk kwamen 46 anti-Euromajdan demonstranten om het leven. Nog eens 200 mensen raakten gewond. Het uiteindelijke dodental van alle gebeurtenissen in Odessa op die dag wordt geschat tussen de 50 en 250.

Mensen staan op de randen van het gebouw op de vlucht voor de vlammen.
Het is een verschrikkelijke beschrijving en een verschrikkelijk beeld. Toch moet ik dit beeld geven, omdat er amper over bericht werd in de westerse media. De NOS besteedde er even aandacht aan, andere media berichtten er ook kort over, maar niet zoals je zou verwachten bij een grote nieuwsgebeurtenis als dit. Sterker nog, er werd uitgebreider gesproken over het transformeren van een Lenin standbeeld in Darth Vader uit Star Wars in hetzelfde plaatsje, dan over deze massamoord. Er zijn 46 mensen bruut vermoord! Mensen die levend verbrandden of hun dood tegemoet sprongen, terwijl mensen buiten stonden te juichen. Dit zou uitgebreid in het nieuws moeten zijn geweest.

En het trieste is: ik weet zeker dat er veel uitgebreider over bericht zou zijn geweest als de rollen waren omgekeerd. Als het anti-Europese demonstranten waren die een gebouw vol met pro-Europese demonstranten in brand hebben gezet. Dan zou iedereen zich erover uitspreken, zouden de westerse leiders schande hebben gesproken en zou iedereen geweten hebben wat er gebeurd is in Odessa.

Maar de rollen waren niet omgekeerd. Het waren geen pro-Europese demonstranten die omkwamen. En daarom kennen wij de 46 omgekomen demonstranten niet. Nog altijd is er geen goed onderzoek gedaan. Direct na de gebeurtenissen gaf de toen nog presidentskandidaat Petro Porosjenko de Russische regering de schuld. Eén ding is zeker: het was niet de Russische regering die buiten stond te juichen toen de demonstranten werden vermoord, dat waren de Euromajdan demonstranten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten