woensdag 15 juni 2016

De gedachten-, fatsoens- en modepolitie in één

Escaping the Dome. Foto: yumikrum
George Orwell heeft in zijn boek 1984 een dystopisch wereldbeeld geschreven waarin onze vrijheden werden afgenomen en waarheden werden aangepast. Er was een gedachtenpolitie die afwijkende ideeën bestreed. Het is nu 2016 en 1984 blijkt dichterbij dan ooit.

Weliswaar niet dankzij een overheid, maar tegenwoordig leggen wij onze levens in handen van bedrijven zoals Facebook. Wat we de avond ervoor hebben gegeten, hoe de werkbespreking ging, waar we uitgaan... Bij de moderne mens is alles te vinden op Facebook. We consumeren ons nieuws en onze kennis van Facebook en ons dagelijks contact loopt ook al via dat bedrijf. Wij geven Facebook daarmee ontzettend veel macht. Maar macht is snel misbruikt.


Zo kan Facebook berichten verwijderen en accounts opschorten als mensen de gedragsregels overtreden. Dat is natuurlijk hun goed recht, het is hun platform, dus zij bepalen de regels. Maar die regels zijn zo onduidelijk geformuleerd dat het eigenlijk om nattevingerwerk gaat. Zo is een profiel van een PvdA-kamerlid verwijdert nadat ze een betoog hield voor de vrijheid van meningsuiting toen dat verkeerd viel bij veel gebruikers met een Turkse achtergrond. Conservatieve nieuwsberichten kwamen veel lager in de nieuwsfeed van Facebook dan ander nieuws. Ook hun eigen voorwaarden zijn niet heilig als het gaat om het delen van persoonsgegevens van een verspreider van een seksfilmpje, zoals aan het licht kwam in de uitzendingen van Internetpesters Aangepakt (RTL5).


Tess Holiday
Over het modebeeld blijkt Facebook ook al te gaan. Het bedrijf besloot een advertentie waarin een foto werd gebruikt van het plussize model Tess Holiday te weigeren vanwege haar gewicht. In een reactie liet Facebook weten dat de advertentie, die aandacht vroeg voor acceptatie van mensen met een pondje meer om hun middel, onwenselijk is, omdat deze mensen zou kunnen kwetsen. Toen hier ophef over ontstond trok Facebook deze verklaring in en lieten ze de advertentie alsnog toe.

Zelfs de Belgische Federale Politie waarschuwt in een blogpost op hun site om de nieuwste Facebookfuncties maar beter niet te gebruiken als je om je privacy geeft. Ze kunnen, door er algoritmes op toe te passen, dan namelijk niet alleen zien wat je leest en waar je op reageert, maar ook hoe je je daarbij voelt. En dan is de gedachtenpolitie van Orwell plots wel heel dichtbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten