vrijdag 10 juni 2016

EK in Frankrijk overschaduwd door protesten en terreurdreiging

Een beetje voetbalfan hoef ik niet in te lichten, maar vandaag begint het EK Voetbal in Frankrijk. Over het spelletje zelf kan ik niet veel meedelen, ik probeer zelf nog steeds achter de betekenis van buitenspel staan te komen. Als iemand me dat nou eens duidelijk kan uitleggen zal ik u zeer erkentelijk zijn, maar dat terzijde. Wat ik wel interessant vind, is hoe het er nu in Frankrijk aan toe gaat. Want de kampioenschappen in Frankrijk worden overschaduwd door protesten van het halve Franse volk en natuurlijk is er nog altijd de terreurdreiging die onveranderd hoog is.

Nuit Debout protest in Frankrijk. Foto: Thomas Bresson
Laten we beginnen bij de protesten. Als er iets is waar de Fransen goed in zijn, dan is het wel protesteren. Waar we in Nederland vaak een dialoog aan willen gaan en, als dat niet werkt, gaan demonstreren, werkt het in Frankrijk vaak precies andersom. Eerst duidelijk maken dat je het er niet mee eens bent door te demonstreren en protesteren, en vervolgens het gesprek aangaan om te kijken of er iets veranderd kan worden. Op 31 maart dit jaar is de Nuit Debout beweging opgericht, een succesvolle protestbeweging. Vrij vertaald betekent de naam "De hele nacht op", en dat is precies wat ze deden. De hele nacht door protesteren en demonstreren tegen een wet die werkgevers en bedrijven meer vrijheid geven, wat ten koste gaat van de werknemers. Inmiddels staat Nuit Debout voor veel meer dan alleen die wet. Er wordt tegen van alles en nog wat gedemonstreerd, en de protesten leggen geregeld het dagelijkse leven lam door bijvoorbeeld wegafzettingen.

En dan heb je natuurlijk ook nog de terreurdreiging die, zoals geregeld al in Frankrijk is gebleken, zeer reëel is. De noodtoestand is verlengd en het leger en de ordehandhaving heeft volledige vrijheid om de voetbalfans die naar Frankrijk afreizen te beschermen. Een journalist van de Britse tabloid The Sun vroeg zich af hoe het met de beveiliging zit en nam de proef op de som. Zonder enige vermomming kwam hij het stadion binnen waar morgen de wedstrijd Rusland-Engeland wordt gespeeld. Hij werd niet gecontroleerd, niet tegengehouden en zag geen beveiliging. Sterker nog, een bouwvakker bood hem een ladder aan om verder het stadion in te kunnen komen! Als hij explosieven of chemische wapens bij zich had, had hij ze zo kunnen verstoppen in het stadion, zo zegt hij zelf. En dat terwijl Rusland-Engeland juist een "gevaarlijke" wedstrijd is. Terreurgroep IS/Daesh ziet namelijk zowel Rusland als Engeland als vijand, en dit zou een uitgerekende kans zijn om een aanslag te plegen. Toegeven aan terreur is geen optie. Maar het roept wel de vraag op: is dit wel het betere alternatief?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten