maandag 27 juni 2016

Werken op z'n Wit-Russisch: Naakt!

Foto: Serge Serebro
Een klank en een klemtoon verschil. Dat is wat de woorden "uitkleden" en "ontwikkelen" in het Wit-Russisch van elkaar verschillen. Toen de president Loekasjenko het volk opriep zich uit te kleden en aan het werk te gaan, bedoelde hij natuurlijk dat de mensen zich moeten ontwikkelen. En dus gaan nu veel Wit-Russen naakt of half-naakt aan het werk. Met grappen als "De Leider zei dat het moet, dus moet het maar," poseren de Wit-Russen op het internet.

Wit-Rusland wordt in de westerse wereld vaak gezien als de laatste dictatuur van Europa. President Loekasjenko zou er met harde hand regeren. Kritiek op de President of kleinere overtredingen zouden met harde hand bestraft worden: lange gevangenisstraffen en het land kent zelfs de doodstraf. Zo zie je maar weer dat een verhaal altijd meerdere kanten heeft. Want hoewel het regime inderdaad streng is, maken toch een heleboel Wit-Russen grappen over de uitspraak van de President. De hashtag #KleedJeUitEnGaAanHetWerk was enige tijd zelfs de populairste hashtag op sociale media. Toch een heleboel stoere, onderdrukte Wit-Russen.

(Meer hoogtepunten staan hieronder. Hoewel alleen de netste hieronder verzameld zijn, is het toch aan te raden gezond verstand te gebruiken om een geschikte plaats en tijd uit te kiezen om dit te bekijken, als daar al behoefte voor is)
"Goedemiddag, met de Wit-Russische Energiemaatschappij spreekt u. Heeft u een klein momentje van uw tijd?"


Je Teammeating? Prima naakt te doen.


De radio? Waarom niet? Niemand die het ziet.


Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente...


Zelfs de imker doet mee! Of dat verstandig is laten we even buiten beschouwing, maar stoer is het in ieder geval!


Ik weet niet wat Rob Geus hiervan zou vinden. Man man man...


Zuster, kunt u even mijn hartslag opnemen? Da's hoog!

3 opmerkingen:

 1. Ik zag laatst nog een petitie van Amnesty over Wit-Rusland. Toch niet zo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt en ze zullen ook zeker een punt hebben. Die petitie was specifiek gericht tegen de doodstraf in Wit-Rusland. Ja, de doodstraf bestaat in het land. Je kunt voorstander zijn van de doodstraf, voorstanders zijn er ook in Nederland, maar ik ben dat niet.

   De boodschap in dit artikel was dat het beeld niet zo zwart-wit is als we het hier zien. Ik gaf direct in het artikel aan dat Wit-Rusland streng is, maar zo streng dat kritiek of grappen over de president in het openbaar direct bestraft worden is het niet, zo blijkt maar weer uit deze actie.

   Verwijderen
  2. @Kevin Goed punt.

   Verwijderen