zondag 2 oktober 2016

Afschuw

Afschuw. Intens triest. Sommige nieuwsberichten brengen de diepste emoties bij je naar boven. Dit is zo'n nieuwsbericht. Het bericht over Jacob Hall.

Jacob Hall
Jacob was het 6-jarige slachtoffer bij een school shooting in de Amerikaanse staat South Carolina. Een 14-jarige jongen opende het vuur op een schoolklas en Jacob werd daarbij in zijn been geraakt. Hij verloor te veel bloed. Hij werd twee keer gereanimeerd, maar alle hulp mocht niet meer baten. Vanmiddag overleed hij in het ziekenhuis.

Hoe kun je zo verrot zijn, dat je op een groep 6- en 7-jarige basisschoolkinderen schiet? Het nemen van iemands leven is altijd zinloos, maar op een schaal van zinloosheid, staat dit toch echt bovenaan. Je probeert het te begrijpen, maar dat lukt niet. Gelukkig niet. Want dat betekent dat wij niet zo verrot zijn.

En in Amerika laait het zoveelste debat over wapens weer op. De een grijpt het aan voor een standpunt voor minder wapens, immers, hoe kan een veertienjarige zo makkelijk aan een wapen komen? De ander grijpt het aan voor meer wapens, immers, had een juf of meester op het schoolplein een wapen gehad, dan had dit voorkomen kunnen worden. Je moet drama's soms raar verdraaien om in een politieke agenda te laten passen.

Aan al die debatten heeft Jacob niets meer. Of zijn ouders. Aan al die debatten heeft niemand iets. Het loopt namelijk altijd uit op hetzelfde. Er valt een slachtoffer. Een paar weken lang wordt er over niks anders gepraat dan wapens. En uiteindelijk verandert er niks. Dan is het even stil. Tot de volgende school of mass shooting. Tot het volgende slachtoffer. Zinloos. Triest. Afschuwelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten