maandag 24 oktober 2016

Het einde van het tweepartijenstelsel

Wat zou het mooi zijn geweest als het huidige politieke klimaat in de VS het einde van het tweepartijenstelsel had betekend. Alle omstandigheden waren er goed voor. De kandidaten van de Republikeinse Partij en de Democratische Partij waren nog nooit zo impopulair; heel veel mensen stemmen op Hilary Clinton om Donald Trump uit het Witte Huis te houden en vice versa. En niet geheel onbelangrijk: er zijn andere kandidaten.

Foto: CBS News
Wat heel veel mensen binnen en buiten Amerika niet weten is dat je niet hoeft te kiezen voor de Republikeinse of Democratische Partij. Er doen nog meer partijen en onafhankelijke kandidaten mee. Die halen echter de grote debatten niet, omdat ze niet genoeg stemmen trekken in de peilingen. Maar ze halen niet genoeg stemmen, omdat ze niet bekend genoeg zijn doordat ze worden genegeerd in de media en debatten. Tja, hoe hou je het systeem intact?

In totaal doen er 3 kandidaten mee met hun naam op het stembiljet in alle 50 staten en nog eens 2 kandidaten in meer dan 40 staten. Er zijn nog veel meer kandidaten die in minder dan twintig staten op het biljet staan en nog een waslijst aan kandidaten die op papier meedoen, maar in geen enkele staat op het uiteindelijke stembiljet staan. Dat systeem is op zich al voer voor discussie. Feit is dus dat er 5 kandidaten zijn die een goede kans zouden maken, omdat een hoop mensen hun naam in het stembureau zien staan. Maar dat is de theorie, want je hoort slechts over twee kandidaten. Laat ik voor dit artikel de andere drie even voorstellen:

Gary Johnson, voormalig gouverneur van New Mexico. Hij is de kandidaat van de Libertaire Partij. Op zijn website staat het volgende: "Door in slechts 1 belangrijke staat te winnen, kunnen we voorkomen dat Hillary en Trump de 270 electorale stemmen krijgen. door slechts 5% van de nationale stemmen te krijgen, kunnen we een einde maken aan het beheersen van onze verkiezingen door de twee partijen." Hij weet zelf ook wel dat presidentschap er niet in zit, maar wilt toch stemmen trekken om een einde te maken aan het tweepartijensysteem.

Dr. Jill Stein, de kandidaat van de Groene Partij en heeft van de oppositie misschien wel de meest fanatieke aanhangers. Veel aanhangers geloven dat, ondanks dat we al zo laat in de race zitten, presidentschap er voor Stein in zit. Jill Stein is meer van de revolutie, ze wilt het totaal anders gaan doen. Ze is wat dat betreft te vergelijken met Bernie Sanders, voormalig kandidaat voor de Democratische Partij. Zij houdt geregeld bijeenkomsten en demonstraties, waar vaak dezelfde mensen komen. Ook Stein focust zich op het kapotte stelsel en kopt in haar promovideo: "Tijd voor een Derde Partij?"
Darrell Castle, kandidaat voor de Constitutionele Partij. Als je zijn pagina opent zie je heel groot een foto van hem met de tekst "Darrel is what AMERICA NEEDS". Ergens onderin kun je doorklikken naar zijn site. Als je niet goed kijkt, kun je denken dat je een oude folder van de Republikeinse Partij voor je ziet: overal de driekleur van de VS en de sterren zijn ook goed in beeld. Hier staat een echte patriot! Een goede uitstraling voor mensen die normaal op de Republikeinse partij zouden stemmen, maar niks met Donald Trump te maken willen hebben.

Dit zijn dus, samen met Donald Trump and Hillary Clinton, de theoretische kanshebbers voor het presidentschap. Stemmen op Hillary, omdat het de eerste vrouwelijke president zou kunnen worden hoeft dus niet per se, Dr. Jill Stein is ook een prima vrouw. Stemmen op Trump, omdat je het systeem wilt openbreken hoeft dus ook niet, je hebt een kandidaat die dat letterlijk op zijn voorpagina heeft staan! In tegendeel, met een stem op Trump hou je het tweepartijensysteem juist in stand. Net als met een stem op Clinton.

Amerika heeft in November wanneer ze naar de stembussen gaan genoeg keus, maar de keus is ze niet voorgelegd. Want iedereen denkt dat het een strijd is tussen Trump en Clinton. En als je dat maar vaak genoeg herhaald is het ook een strijd Trump vs Clinton. Zonde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten